Hoe viert de wereld Oud & Nieuw?

Hoe viert de wereld Oud & Nieuw?

Hoe viert de wereld Oud & Nieuw?

2024 is coming up

In Nederland vieren wij Oud & Nieuw voornamelijk thuis met het gezin, de familie en vrienden. We doen spelletjes, kijken televisie en als het 12 uur is gaan we met zijn allen buiten het vuurwerk aanschouwen of steken het zelf af. Lekker eten in de vorm van oliebollen, appelbeignets en wafels vult op die speciale avond in december onze magen. Heerlijke oud en nieuw hapjes van de grill mogen anno 2024 niet ontbreken: een winterbarbecue maakt jouw oudejaarsavond tot een  onvergetelijke herinnering . En op nieuwjaarsdag barbecue je gewoon nog een keer en eet je alle restjes op. Lekker Makkelijk! Maar wat doen en eten ze eigenlijk in de rest van de wereld als de klok tegen middernacht 12 uur slaat? 

Spanje en Argentinië

Als de klok twaalf uur slaat, eet je in Spanje en Argentinië bij elke klokslag een druif. Als je binnen die twaalf seconden twaalf druiven hebt gegeten, brengt dat een jaar lang geluk.

Brazilië

In Brazilië sta je met nieuwjaar op het strand, gekleed in het wit. De Brazilianen gooien rozen en andere bloemen in de golven als offer aan de Afro-Braziliaanse zeegodin Iemanjá.

Duitsland

In Duitsland is Bleigießen de traditie. Heet lood wordt in een pot water gegoten, waardoor er vormen ontstaan, waaruit je de toekomst kunt lezen.

Polen

In Polen is het traditie om een karper te eten en zijn schubben in je portemonnee te bewaren. Beetje gek, maar het zou goed zijn voor je financiële zaken.

Schotland

Schotten vullen vaten met teer en steken die in de fik. Vervolgens rollen ze die vaten over straat. Ook is het in Engelstalige landen de gewoonte om Auld Lang Syne te zingen.

Singapore

Mensen schrijven hun wensen op opblaasbare witte ballen en laten die vervolgens drijven op de Singapore River.

Denemarken

Klaar met je oude servies? Donder het met oud en nieuw tegen de voordeur van je buren. Hoe groter de stapel die voor je deur ligt, hoe meer vrienden je hebt en hoe meer geluk je te wachten staat in het nieuwe jaar.

Venetië

Dit is de meest romantische traditie: in Venetië zoen je je geliefde bij de twaalfde klokslag. Op het Piazza San Marco worden allerlei activiteiten georganiseerd en rond middernacht zullen duizenden mensen daar in de armen van hun geliefden vallen.

Frankrijk

Veel gezinnen gaan het nieuwe jaar in met oesters en champagne. Traditioneel duren de vieringen tot 6 januari. Dan zal de koningentaart, oftewel Galette des rois, gebakken worden, waarin een klein figuurtje wordt verstopt. Prijs jezelf gelukkig als je het figuurtje vindt, je zal een jaar lang het geluk aan jouw zijde hebben.

Engeland

Velen geloven dat de eerste gast van het jaar geluk brengt. Het zou een man moeten zijn die door de voordeur binnenkomt en traditionele geschenken brengt zoals brood, drank en kolen voor de open haard. Neemt hij niks mee, dan wordt hij ook niet binnen gelaten.

Wat eet jij op 31 december?

Heb jij met Oudjaarsavond vrienden over de vloer maar nog geen boodschappen in huis gehaald? Geen zorgen! Oliebollen kun je snel nog even zelf bakken of halen op de hoek van de straat bij de plaatselijke bakker of supermarkt en de winterbarbecue? Die bestel je 'lekker makkelijk' in enkele seconden bij A-Z Barbecue Service. Haal ook alvast wat dekentjes van zolder en zorg dat er wat vuurkorven gevuld met hout klaar staan. En natuurlijk zorg je bij binnenkomst van je gasten voor een lekker glaasje warme glühwein. Jouw spetterende eindejaarsfeest 2023-2024 kan bijna beginnen!