Wereld Taco Dag moet je gewoon vieren

Wereld Taco Dag moet je gewoon vieren

Wereld Taco Dag moet je gewoon vieren

Ondernemer Jelle vertelt over Wereld Taco Dag

Wereld Taco dag

Jelle: Op 4 oktober is het Wereld Taco Dag 2023. 'Waarom vieren we dit en wat is een taco eigenlijk precies?' Dit heb ik even voor je uitgezocht: De afgelopen jaren is de Taco moeiteloos omarmd in de eetwereld van Nederland. En zeg nu zelf, ze zijn heerlijk toch? Ter ere van deze heerlijke Mexicaanse traktatie is deze dag in het leven geroepen. De taco zelf is misschien niet zo bijzonder. Maar los van de keuze tussen harde- of zachte taco’s zijn er veel meer mogelijkheden. En het gaat er vooral om wat je erin doen. Hier kan je eindeloos mee variëren. Of je nu van vlees of vis houdt, of misschien ben je wel vegetarisch. Er zijn super veel opties voor het vullen van je taco.

Zijn taco's hard of zacht?

De meeste Nederlanders kennen taco’s als harde schelpen, maar dat is eigenlijk fout. Traditioneel is het een heerlijk zacht pannenkoekje waar de meest zinnenprikkelende smaakcombinaties op gaan (denk aan zuur, zoet, hartig, krokant) en men het zelf tussen de vingers kan dubbelvouwen en van kan knabbelen. Het is eigenlijk bedoeld als een klein hapje. Echter, in de supermarkt zijn de taco’s kant-en-klaar opgerold als een soort van harde schelpen, gemaakt van gefrituurd, knapperig deeg. In Mexico kennen ze dat eigenlijk niet. Wat in Mexico wel is gefrituurd, is een tostada. Die is dan weer niet dubbelgevouwen, maar bedoeld als knapperige bodem, een soort krokante mini-pizza. Deze tostada’s kwamen eigenlijk na de taco’s, zodat men oude, hard geworden taco’s niet hoefde weg te gooien.

Taco's of gourmet: voor ieder wat wils

Als ik thuis gasten te eten krijg, dan zijn taco’s hier toch wel favoriet. Het makkelijke van taco’s vind ik met name dat je je gasten ze zelf kunt laten bouwen. Zo hoef jij enkel bezig te zijn met de voorbereiding en kun je écht samen eten. Daarnaast hoef je er geen rekening mee te houden dat de een dit niet lust en de ander weer iets anders liever niet eet. Je zet gewoon alle ingrediënten op tafel en dan kan iedereen zelf bepalen waar ze hun taco mee willen vullen! Mijn laatste taco creatie is de Mexicaanse Taco gevuld met pulled chicken. Heerlijk met zure room en guacamole! Of eet een keertje vegetarisch en vul ze met oesterzwammen, ook super lekker. Meestal haal ik op Wereld Taco Dag de barbecue uit het schuurtje en grill ik wat kippendijen of maak pulled pork, zodat er voor iedereen wat wils is om zijn taco mee te vullen. Vaak zijn de middagen in het najaar uitstekend geschikt om nog even voor de allerlaatste keer de barbecue aan te maken. Een aantal weken later zit je waarschijnlijk net als ik, gezellig binnen aan de Gourmet, wat uiteraard ook geen straf is. Ook gourmetten doe ik graag. Er is namelijk net als bij een tacomaaltijd voor ieder wat wils en iedereen is lekker bezig. Van vers bereid eten kan ik altijd optimaal genieten, als ik daarbij ook maar lekker wat kan aanrommelen in de keuken. Door de weeks breng ik al genoeg uurtjes door op een stoel achter mijn PC, waar ik druk ben met de Marketing en Financieën. Je moet me in mijn vrije tijd niet ook nog eens op een stoel vastbinden haha ha.